14.5.07

Etter kurs

1.

På bildet viser Ellen og Morten håndtarget for utgangsstilling mens jeg beundrer dem :o)

Helgekurs i klikkertrening er moro og slitsomt. Ihvertfall daler min fokus og intensitet sakte men sikkert i løpet av alle timene. Denne gang overnattet vi i det fantastisk fine kurslokalet og jobbet dermed i mange timer også utenfor kurset - det er alltids noe vi vil se nærmere på, gjøre enda bedre. Enda godt vi nå til dags jobber med PC og power point! Det krever stor selvkontroll å mestre, det krever energi å gi av seg selv. Heldigvis så får vi også energi av å gi, og Ellen og jeg fikser fint å ha kurs sammen - Ellen er faglig sikker og seig, og vi har et godt og solid kurskonsept. Likevel blir det alltid justeringer før hvert enkelt kurs og det går med utallige timer til forberedelse og planlegging.

For oss gjelder nemlig også "think, plan, do". Vi krever mye av oss selv (og av kursdeltagerne?) og vil presentere klikkertrening presist og ordentlig - det ligger tung læringsteori bak som vi mener hører med. Ting kan og bør gjøres enkelt, men ikke enkelt at vi fjerner oss fra de vitenskapelige betegnelsene - det er litt av en balansegang. Det har ingen hensikt, og vil heller ikke bli korrekt opplæring av hva dette dreier seg om, hvis vi skulle forsøke å omskrive teorien og finne opp egne ord innenfor et veldefinert prinsipp. Vi får kalle en spade en spade.

Vi kan neppe tilfredsstille hver og en ekvipasje på et lite kurs, men de får presentert et unikt verktøy og demonstrert bruken - så må de hjem å trene - de må gå veien selv. Vi håper vi har gitt alle noe å tenke på, noe å jobbe med som kan bli til en fin og positiv måte å trene hund på, en fin måte å være på med positiv fokus. Ja, så sant de praktiserer, og så sant de nå lærer hundene å lære. God trening er: gode tekniske ferdigheter, å ha kontroll over atferdens konsekvenser ved bruk av positiv forsterkning og negativ straff, å ha en målsetning, vite hva du ser etter (skrive log), planlegge og få tak i atferden (husk alle teknikkene vi har for å få tak i atferd). Får du ikke ønsket progresjon? Sjekk timingen - kriteriene og forsterkerne. Så enkelt er det. Og så vanskelig. Lykke til - husk og forsterk deg selv også, for egen framgang.

No comments:

Post a Comment